Leksands sommarland

Vattenland, Sommarland, Motorland tre parker – en entréavgift. Allt samlat i en stor äventyrspark vid Siljans strand med över 80 olika aktiviteter: vattenrutschbanor, ponnyridning, minigolfbana, go-cart, klättertorn, båtar.

Läs mer

Vattnäs örtagård & växtkraft

Väldoftande örtagård i bymiljö med guidade visningar efter önskemål. Försäljning av färska och torkade örter, blomster samt trädgårdsprodukter. Vattnäshästen och annan lokalt producerad hemslöjd. Cafeteria med hembakat bröd.

Läs mer

Siljansfors skogsmuseeum

Friluftsmuseum som visar skogshanteringens utveckling. Kolar- och eldpallkojor, museiehallar med skogsredskap m.m. Här finns också lämningar av Siljansfors järnbruk med utställningar kring detta. Barnstig, servering. Öppet: 20/6-21/8 mån-sön. Övrig tid efter överenskommelse.

Läs mer

Vinterfest

Vinterfest är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och kulturförvaltningarna i Mora, Orsa och Älvdalen.

Läs mer

Vasamonumentet

i Utmeland ca 3 km från Mora centrum. Byggt 1860 över den källare där Gustav Vasa enligt sägnen gömdes för sina danska förföljare. Här kan du även se den kända tavlan av J.F. Höckert. Entré. Öppet: sommartid.

Läs mer

Tomteland

Sagolandet Tomteland välkomnar alla, liten som stor, till en värld fylld av fantasi, trolldom och magi.

Läs mer

Vasalopssmuseet

Museum som speglar världens största skidtävling under 80 år. Filmvisning varje halvtimme om Vasaloppets historia och organisation.

Läs mer

Dalhalla

Från Mora är det bara 4 mil till Dalhalla, vilket gör Mora till en perfekt övernattningsplats för konsertbesökare till Dalhalla.

Läs mer

Zorns gopsmorstuga

Zorns älskade vildmarksateljé och fiskarstuga som han längtade till när han var ute på sina resor i Europa och Amerika.

Läs mer

Vasaloppsveckan

Vasaloppet är en upplevelse inte bara för den som orkar ta sig de nio milen från Sälen till Mora, eller deltar i något av de andra loppen.

Läs mer

Zorns gammelgård

En fullständig Moragård sammansatt av 40 timmerbyggnader från tidig medeltid till 1800-talet och med en rik samling av allmogeföremål. Den prisbelönta Textilkammaren innehåller makarna Zorns samling av äldre textilier från Dalarna, vackert exponerade i en modern byggnad.

Läs mer

Fiske

I Moratrakten finns många fiskevatten som erbjuder något för alla, den erfarne som amatören.

Läs mer

Zorngården

Makarna Emma och Anders Zorns konstnärshem från sekelskiftet 1900. I de originellt inredda rummen med de storslagna konsthistoriska samlingarna får vi en närhet till makarna Zorn och deras tid. 

Läs mer

Vandra

Här finns fina och väl utmärkta vandringsleder, både kortare och längre, svåra och lätta.

Läs mer

Zornmuseet

En sevärdhet i världsklass som innehåller nationalmålaren Anders Zorns egna verk. Hans berömda naketmåleri och porträtt, de oöverträffade skildringarna från hembygden, akvareller och etsningar.

I deras populära barnverkstad får du som är 4-12 år slöjda och pyssla under ledning av en lärare medan de vuxna går på Zornmuseet och/eller Zorngården.

Läs mer

Paddla

Det finns fina paddelvatten i och runt Mora. Här finns flera kajakuthyrare och vi har kajaker för uthyrning om man vill paddla i Siljan.

Läs mer

Mora

Du kanske förknippar Mora med Vasaloppet och skidåkning, men här finns massor av andra aktiviteter och äventyr som inbjuder till fantastiska upplevelser året runt. Vi har också flera firmor som hjälper er att ordna äventyr i olika former och massor med klubbar som kan hjälpa till med duktiga instruktörer och ledare.

Läs mer

Vinäs graven

En mäktig ravin som sträcker sig genom hela Vinäs by. Den tio meter djupa ravinen ligger vid slutändan av Bonäsfältet, ett femton km långt flygsandfäl . Arealen om 47 ha avsattes som naturvårdsområde 1980 med syfte att bevara en geomorfologisk intressant bildning samt att hålla området tillgängligt för allmänheten. Naturvårdsförvaltare är Länstyrelsen.

Läs mer

Vinäs by

Vinäs är en liten by med landsbygdens alla fördelar och ändå närheten till Moras centrum. Här bor ca 360 personer. De flesta i byn bor i egna villor, ungefär hälften i jordbruksfastigheter och andra hälften i nyare villor. Det största villaområdet heter Vinäs-Heden.Dessutom har vi också två privatägda hyreshus här.

Vinäs by ligger 4 km från Mora centrum.

Läs mer